Ana SayfaİK AkademiÇalışan Motivasyonunu Artırmak

Çalışan Motivasyonunu Artırmak

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışanların motivasyonunu artırmak, şirketlerin hedeflerine ulaşmaları konusunda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Bu nedenle pek çok kurum, düzenli aralıklarla çalışan motivasyonu anketi gerçekleştirir. Ancak bu anketlerin yanı sıra yöneticilerin çalışanları iyi tanıması ve motivasyonlarını artırıcı yöntemleri bizzat uygulaması da oldukça önemlidir. Motivasyonu yüksek çalışanların çalıştığı bir kurum, imaj açısından dışarıda da olumlu algı yaratır.

Çalışan Motivasyonu Neden Önemlidir?

Calisan Motivasyonu Neden Onemlidir

Çalışanlardan tam anlamıyla verim alabilmenin en önemli yollarından bir tanesi çalışma motivasyonu sağlamaktır. Çünkü ancak yüksek motivasyona sahip olan çalışanlar işlerini en kusursuz şekilde yapmak için istekli ve gayretli olurlar. Bu durum çalışma ortamının da pozitif bir havaya bürünmesini sağlar, aynı zamanda çalışanların çok daha huzurlu olmasına yardımcı olur. Çalışan motivasyonunu sağlaması gereken kişiler ise yöneticilerdir.

Yöneticilerin tavırları, gerçekleştirdikleri çalışmalar ve izledikleri yöntemler; bir bütün halinde motivasyonu artırmaya yönelik olarak planlanmalıdır. Bu faktörlerden herhangi birindeki uyumsuzluk, çalışanlar üzerinde çok daha olumsuz bir etki bırakabilir. Çalışanların motivasyona sahip olmasını hedeflemenin en önemli sebeplerinden bir tanesi de şirket yönetiminin hedefleriyle çalışanların ortak hareket etmesini sağlayabilmektir. Çünkü kuruma bağlı olmayan çalışanlar, şirket için çeşitli riskler taşır.

Yeterince motive olan çalışanlar sayesinde üretkenlik artar ve kuruluşun çok daha başarılı olmasının önü açılır. İş motivasyonu düşük olan çalışanlar ise zamanını boşa harcayarak şirketin kaynaklarının boşa harcanmasına yol açabilir. Benzer şekilde şirkete bağlılığı olmayan ve işini ya da yöneticilerini sevmeyen çalışanlar, diğer çalışanlar üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bu da genel performansın olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

Çalışan Motivasyonu ile Sağlanan Faydalar

calisan motivasyonu
  • Çalışan Katılımı

Personel motivasyonu sağlanmış olan şirketlerde çalışanlar sorumluluklarına ve görevlerine çok daha fazla katılım gösterirler. Böyle bir durumda kendilerine verilen görevleri en kusursuz şekilde yapmak üzerine üstün bir gayrete sahip oldukları gözlemlenebilir. Devamında şirket bağlılığı da arttığı için şirketin hedeflerine ulaşmasına çok daha fazla destek olurlar. Bu yüzden işyerinde motivasyon ortamı yaratmak oldukça önemlidir.

  • Çalışan Memnuniyeti
calisan memnuniyeti

Elbette hemen hemen her şirket çalışan memnuniyetini önemser. Çünkü bir şirket ciddi anlamda ve verimli bir şekilde büyümek istiyorsa işinden ve yöneticilerinden memnun çalışanlara sahip olmalıdır. Ancak çalışanların kendi başlarına her imkandan ve her görevden memnun olmasını beklemek doğru değildir. Çalışan memnuniyetini artırmak için yöntemler belirlemeden önce çalışanların memnuniyet düzeylerini ve nedenlerini iyi araştırmak gerekir.

Idenfit’in gelişmiş İnsan Kaynakları Modülü “Geri Bildirim” özelliği ile çalışanlara her gün “Bugün Nasılsın” gibi sorular sorarak aldığı geri bildirimleri yöneticiler ile paylaşır. Yöneticiler böylelikle çalışanlarının memnuniyet derecelerini ölçmüş olur ve sorunları zamanında farkedip çözüm geliştirebilirler.

  • Çalışan Gelişimi
calisan motivasyonu nasil saglanir

Motivasyona sahip çalışanlar kişisel hedeflerine ulaşmak ve kendilerini geliştirmek için de çok daha istekli olurlar. Aynı zamanda kendini geliştiren çalışanlar şirketin gelişimi içerisinde de çok daha fazla rol oynarlar. Dolayısıyla çalışanların kendilerini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için çaba sarf etmeleri adına motivasyonu en üst seviyede tutmak gerekir. Böylece çalışanlar şirkete katkı sağlamak için ciddi uğraş verirler.

Idenfit, çalışanlarının gelişimini önemseyen firmalar için İnsan Kaynakları Modülü içerisinde geliştirdiği “Eğitimler” özelliği ile çalışanlara özel eğitimler düzenletebiliyor. İç veya dış kaynaklarla sağlanan bu eğitimlerin tüm süreçleri ve sonuçları

  • Artan Çalışan Verimliliği
artan calisan verimliligi

Çalışanların verimlilikleri yalnızca onların yetenekleri ya da nitelikleri ile alakalı değildir. Şirketin çalışanının tüm potansiyelini ortaya çıkarabilmesi için verilen göreve istekli olma ve bu görevi yerine getirme arasında da iyi bir denge sağlamak gerekir. Bunun devamında üretkenlik ve verimlilikte büyük bir artış gözlenebilir. Normalde potansiyeli yüksek olan çalışanlar motivasyonları düşük olduğu zaman şirkete fayda sağlayamayabilir.

Motivasyon Artırma Yöntemleri

motivasyon artirma yontemleri

1. Tebrik

Her bir çalışan başarılı bir sonuç elde ettiğinde ya da görevini başarıyla yerine getirdiğinde tebrik edilmeyi bekler. Bu durum, çalışana yaptıklarının gerçekten fark edildiğini ve çalışanın o kurumda önemsendiğini hissettirir. Böylece daha iyi işler ortaya koymak için çok daha fazla çabalar. Bu yüzden “Motivasyon nasıl sağlanır?” sorusunun en önemli cevaplarından bir tanesi çalışanları tebrik etmektir.

2. Sorunlara Çözüm Bulmak

calisan motivasyonunu artirma yollari

Çalışan motivasyonunu artırma yolları arasında çalışanları dinleyerek şikayetlerine çözüm bulmak da bulunur. Özellikle yönetici konumundaki kişiler çalışanların yaşadığı sorunlardan haberdar olmayabilir. Ancak motivasyonu artırabilmek için belirli aralıklarla çalışanların şikayetlerini dinlemek ve bunlara çözüm bulmak adına çabalamak oldukça önemlidir. Bu sayede çalışanlar kurumda önemsendiklerini ve kendilerine saygı duyulduğunu hissederler.

3. Stresi Mümkün Olduğunca Azaltmak

calisanlari ne motive eder

Ofis ortamları bazı zamanlar fazlasıyla stres dolu olabilir. Özellikle bu gibi durumlarda çalışanların kendilerini iyi hissetmesini sağlayacak zamanlar yaratılabilir. Örneğin; zorlu geçen bir toplantının ardından ofiste ya da dışarıda küçük bir kutlama yapmak, çalışanların stresini azaltmak konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Çalışanları sıkça gözlemleyerek stresli oldukları anları kollamak ve bu anları olabildiğince rahat geçirmelerini sağlamak önemlidir.

4. Özel Günleri Hatırlayıp Çalışanlara Önemsendiklerini Hissettirmek

personel motivasyonu

Dünya çapında ilan edilmiş olan ve motivasyona önemli katkısı bulunan “arkadaşlık günü” ve “mutluluk günü” gibi pek çok özel gün bulunur. Bu özel günlerde küçük de olsa bazı organizasyonlar düzenleyerek çalışanları bir araya getirebilir ve grup olmanın önemini hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Böylece çalışanlar bu kurumun bir parçası olmaktan mutlu olacak ve çalışanların motivasyonları artacaktır.

5. Grup Çalışması Yapmaya Özen Göstermek

grup calismasi

Personel motivasyonu için neler yapılabilir?” sorusunun bir diğer cevabı ise grup çalışması yapmaktır. Grup çalışmaları içerisinde gerçekleşen tüm fikir alışverişleri ve ortaya konan başarılı işler çalışanların motivasyonlarına ciddi oranda katkıda bulunur. Çünkü yalnızca tek başına çalışan kişiler, zaman içerisinde yaptıkları işten sıkılabilir ya da yaptıkları işi değersiz görmeye başlayabilir. Bu da şirkete zarar verebilir.

6. Aktiviteler Gerçekleştirmek

calisan nasil motive edilir

Çalışan motivasyonu nasıl artırılır?” sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesi de çeşitli aktiviteler gerçekleştirmektir. Çalışanlar ile yöneticilerinin ilişkilerinin sadece işle sınırlı kalmaması gerekir. Çalışma saatlerinden sonra ya da hafta sonları çalışanlarla bir araya gelerek çeşitli etkinlikler gerçekleştirmenin motivasyona büyük katkısı olur. Çalışanlar arasında iyi ilişkiler kurulması sağlanır ve çalışma ortamı daha enerjik hale gelir.

7. Aileleriyle Kaliteli Vakit Geçirmelerine Olanak Tanımak

calisani motive etmek icin

Bir çalışandan tam anlamıyla verim alabilmek için o çalışanın ailesine ve sosyal yaşamına yeteri kadar vakit ayırmasını sağlamak gerekir. “Personel motivasyonu nasıl sağlanır?” diye düşünüldüğünde çok fazla önemsenmeyen ama en çok dikkat edilmesi gereken konu budur. Çalışanlar sosyal hayatlarını en ideal şekilde sürdürürken işlerinin buna engel olmadığını fark ettiklerinde işlerine çok daha fazla bağlanırlar.

8. Önerileri Dikkate Almak

is yerinde motivasyon

Bir kurumda yalnızca yöneticilerin dediklerinin olmaması gerekir. Her konumdan çalışanın fikirlerinin ve önerilerinin dikkate alınması hem çalışanların kendilerini iyi hissetmesi hem de kurumun gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Dolayısıyla çalışan motivasyonuna direkt etki eden faktörlerden biridir. Bu yüzden yöneticilerin, çalışanların her türlü önerisini ve fikrini detaylı bir şekilde dinleyerek değerlendirmesi gerekir. Aksi takdirde çalışanlar kuruma bir şeyler katma heveslerinden kısa sürede vazgeçebilir.

9. Önemli Günleri Hatırlamak

is motivasyonu

Her bir çalışanın doğum günü ya da işe giriş tarihi gibi önemli günlerini hatırlamak çalışan motivasyonunu arttırmak açısından oldukça önemlidir. Onlar için bir kutlama düzenleyebilir ya da küçük hediyeler alabilirsiniz. Böylece her çalışan o kurumda çalıştığı için önemsendiğini hissedebilir. Çalışanların kendilerini özel hissetmelerini sağlayarak motivasyonlarını artırabilirsiniz. Üstelik bunu pahalı hediyeler veya maliyetli organizasyonlarla yapmak zorunda değilsiniz. Onlara alacağınız küçük hediyeler için pratik çözümlerden de yararlanabilirsiniz. Çalışanların gıda, giyim, kırtasiye ve elektronik alışveriş yapmasını ve kendi hediyelerini seçme olanağı sağlayan hediye kartı gibi çözümlerle çalışanların mutluluğunu tek karta sığdırabilirsiniz.

Çalışan sayısı fazla olan firmalarda özel günleri hatırlamak bir hayli zor tabii ki. Idenfit, İnsan Kaynakları Yönetimi Modülü “Bildirimler” özelliği ile, doğum günü gibi özel günlerde çalışanlara otomatik olarak mesaj gönderir.

10. İletişimi Güçlendirmek

motivasyon

Çalışan motivasyonu nasıl sağlanır?” diye düşünüldüğünde en önemli konulardan bir tanesi de etkili iletişimdir. Yönetici ile çalışan arasındaki iletişimin mutlaka güçlü olması gerekir. Bu iletişimi yalnızca e-posta yoluyla kurmak yerine yüz yüze iletişime geçmenin de önemi büyük olur. Yöneticinin daha az yoğun olduğu vakitlerde çalışanlarının yanına giderek onlarla iletişime geçmesi çalışanların o kurumda değer gördüğünü gösterir.

HRthinks Eğitim ve Danışmanlık, 2018 yılında yaptığı Motivatör Değerlendirmesi ile, Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren 2 bin beyaz yakalı ile görüştü. Ekiplerini yüksek performansa ulaştırmak isteyen liderler için önemli veriler sunan araştırmada beyaz yakalıların büyük bir çoğunluğunu paranın motive etmediği görüldü. Araştırmanın detayları için: https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/turk-is-dunyasinin-motivasyon-haritasi-yayinlandi/

Son içerikler

spot_img