Ana SayfaİK Akademiİş Görüşmesi Soruları & En İyi Cevaplar

İş Görüşmesi Soruları & En İyi Cevaplar

Yazar

Tarih

Kategori

İş görüşmesi soruları çoğu insan için oldukça stresli ve göz korkutan bir tecrübedir. Sorulacak soruların belirsizliği, bir süredir iş arıyor olmanın ağır yükü, mülakatın yapıldığı ortam, mülakatçıların tavır ve tarzları iş görüşmesine katılan aday için kaygı verici temel unsurların bazılarıdır. Yıllardır insan kaynakları uzmanlarının sorduğu artık klasikleşmiş sorular gelebileceği gibi yeni trendler, sosyal ve kültürel değişimler ve insan psikolojisini daha yakından tanımaya çalışan araştırmalar sayesinde hiç beklenmedik sorular da gelebilir.

En Sık Sorulan İş Görüşmesi Soruları Nelerdir?

is gorusmesi sorulari

Hemen hemen her iş kolunda ve her seviyeden pozisyon için klasik olarak sorulan benzer soruların ortak amacı, adayı kısa süre içinde tanıyabilmek ve şirket kültürüne uyum sağlayabileceğinden emin olmaktır. Bu sorulardan en çok karşılaşılanları sizin için sıraladık.

Bize Kendinizden Bahseder Misiniz?

is mülakati sorulari

İş görüşmesi soruları arasında ilk akla gelen sorudur. İnsan kaynakları yöneticisi ya da mülakatçı bu soru ile görüşmeye yumuşak ve rahatlatıcı bir başlangıç yapmayı hedeflerken, asıl amacı ilgili pozisyonu dolduracak ideal adayın siz olduğunuzdan emin olmaktır. Aşırı samimi ve fazla kişisel detay içeren bilgiler gereğinden fazla cüretkar bulunabileceği gibi, kısa ve sınırlı bilgi vermeniz de sizi ketum ve limitli iletişim yeteneklerine sahip gibi gösterebilir.

Neden Sizi İşe Almalıyız?

en sik sorulan is gorusmesi sorulari

İnsan kaynakları yöneticisi gerekli tüm niteliklere sahip olup olmadığınızı bilmek ister. Neden işe alınması gereken bir başvuru sahibi olduğunuzu samimi ve net bir ifadeyle açıklamaya hazır olun. Vereceğiniz yanıtı planlarken ne önermeniz gerektiğini ve işi neden almanız gerektiğini açıklayan kendinden emin, özlü, odaklanmış bir sunum yapıyor olduğunuzu unutmayın.

En Güçlü Yanınız Nedir?

is gorusmesinde ne sorulur

İşverenlerin en sık sorduğu sorulardan olan bu soru, ilgili pozisyonda çalışırken kullanabileceğinizi düşündüğünüz en önemli özelliğini öğrenmeyi amaçlar. Örneğin riskli bir iş kolu için cesaret, yoğun tempo gerektiren işler için fiziksel dayanıklılık, müşteri ilişkileri pozisyonu için etkin iletişim becerileri gibi yetenekler sizi rakiplerinizden farklılaştıracaktır.

“Bir siber güvenlik uzmanı olarak en büyük gücüm entelektüel merakımdır. En son güvenlik teknolojisi trendlerini araştırmaktan zevk alırım, böylece kritik bilgi teknolojisi sistemlerimiz güvenliğinden ödün vermeden her zaman çalışır durumda kalır.

En Zayıf Yönünüz Nedir?

is mulakati

İnsan kaynakları yöneticilerinin iş görüşmelerinde sorduğu klasik sorulardan bir diğeri olan zayıf yönleriniz sorusu, dürüstlüğünüzü olduğu kadar kendinizi ne kadar iyi tanıdığınızı ve objektif değerlendirme yeteneğinizi de ölçmeyi amaçlar. Zayıf yönlerin üzerinde çalışarak güçlendirmenin yolu, onları bilmek ve kabullenmekten geçer. Daha önce fark ederek üzerinde çalıştığınız ve gelişme kaydettiğiniz zayıf yönlerinizden müspet örneklerle bahsetmek, etkileyici olacaktır.

İş Görüşmesinde Sorulan Beklenmedik Sorular

is gorusmesinde sorulan beklenmedik sorular

Bazı özel pozisyonlar için görüşme yapan mülakatçılar adayları değerlendirirken önceden çalışılmış klasik metinlerin dışına çıkmak ister. Genellikle yüksek yaratıcılık becerisi, hızlı problem çözümü, analitik zeka gibi özellikler gerektiren pozisyonlarda başvurulan bu teknik sayesinde mülakatçı, beklenmedik durumlar karşısında tepki sürenizi ve içeriğini gözlemleyerek karar vermeye çalışır. İş görüşmesinde sorulan sorular ve mülakatçının cevap beklentilerini merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz.

Marslı Olsaydınız Problemleri Nasıl Çözerdiniz?

is gorusmesi beklenmedik sorular

Amazon.com iş görüşmelerinden gerçek bir örnek olan bu soru adayın geleneksel düşünce biçimi ve alışıldık olmayan sorunlar karşısında tutumunu görmeyi amaçlar.

Para Ne Renktir?

is mulakati beklenmedik sorular

Bu aldatmacalı soru, aslında spesifik bir banknot çeşidi belirtilmemesine rağmen sıklıkla yanlış cevaplanır. Uluslararası finansal pozisyonlar için yapılan bir mülakatta sorulan soru, adayın sadece yerel para birimine ve dolayısı ile sadece yerel ekonomiye mi odaklı olduğunu anlamaya yardımcı olur.

Görünmezlik veya Uçabilmek, Hangi Süper Gücü Tercih Ederdiniz?

is gorusmesi sorular

Çocukların birbirine sorduğu bir soru gibi görünse de, dünya devlerinden olan Forbes tarafından yönetici mülakatlarında sorulan gerçek bir sorudur. Görünmezlik cevabını verenlerin %72 oranla yöneticilik pozisyonu için daha uygun olduğunu fark eden Forbes, düşünüldüğünde haklı çıkıyor. Zira ekibinin önünü kesmeden, sessizce ama emin bir biçimde destekleyerek önlerini açan ve daha rahat çalışmalarını sağlayan bir yönetici, adeta sahne arkasında kalarak görünmeyen bir yönetmen gibi etkilidir.

Zor Sorulara Yaratıcı Cevaplar

Klasikleşmiş geleneksel sorular ile başlayan çoğu mülakat yeteneklerinizi daha iyi anlamak, stres altındayken kontrol becerilerinizi sınamak gibi farklı amaçlar için hazırlanmış sorularla devam eder. Adayın vereceği tepkiler, sorunları kavrayış biçimi, çözüm oluşturma stratejisi, beklenmedik ama olası problemler karşısında göstereceği engelleri aşma becerisi mülakatçı için önemli göstergelerdir.

Sizin İçin Detaylar mı Daha Önemlidir Yoksa Büyük Resim mi?

is gorusmesi tuzak sorular

Asla “ikisi de” demeyin. Hepimiz farklı yeteneklere ve farklı özelliklere sahibiz. Aynı konunun farklı bölümlerini görebilir, farklı metotlarla aynı sonuca ulaşabiliriz. İşi alabilmek için sorulan her soruya olumlu cevap vermenin lehinize bir davranış biçimi olmayacağından emin olabilirsiniz. Her işi yapabilen, her pozisyonda çalışabilecek, her yeteneğe sahip bir joker çalışan adayı mülakatçıya doğal olarak pek gerçekçi gelmeyecektir. Hiçbirimiz her özelliğe sahip değiliz ve mutlaka diğer yeteneklerimize göre daha güçlü olduğunu hissettiğimiz yönlerimiz mevcut. Samimi ve dürüst bir biçimde, içlerinden öne  çıkanın hangisini olduğunu örneklerle izah etmeniz, diğer yönlerinizin zayıf ve yetersiz olduğu anlamına gelmeyecektir.

Rögar Kapakları Neden Yuvarlaktır?

İlk bakışta adayı rahatlatmaya ve mülakat kaynaklı gerginliği azaltmayı amaçlayan bir soru gibi görünse de İsveçli bir yatırım bankası olan UBS tarafından sorulmuş gerçek bir sorudur. Adayın zekasını ölçmeyi amaçlayan bu sorunun cevabının “Yuvarlak bir rögar kapağı yuvarlak rögar deliğinden geçemez. Böylelikle rögar kapaklarının sürekli olarak kanalizasyona kanalları içine düşmesi ve insanların ve trafikte seyir halinde olan araçların zarar görmesi engellenmiş olur. Ek olarak, dairesel bir kapak kolayca yerine oturur ve bakım onarım gibi gerekli durumlarda kolayca çıkarılabilir.” olması beklenir. Bu cevap, adayın belirli çözümlerin gerekliliğini görme yeteneğini gösterir ve ideal olarak aynı problem çözme becerilerini kendi pozisyonuyla ilgili sorunlar karşısında da uygulayabileceği anlamına gelir.

Eğer Bir Ağaç Olsaydınız Nasıl Bir Ağaç Olurdunuz?

is gorusmesi ilginc sorular

İş görüşmesi soruları arasında yaratıcı sorulara yer vermek önemlidir. Adayın yaratıcılığını test etmeyi amaçlayan bu sorunun doğru cevabı elbette seçeceğiniz ağaç türüne bağlı değil. Karakterinizi ve güçlü yönlerinizi yansıtmak için kendinizle özdeşleştirebileceğiniz ağacı nasıl seçtiğiniz önemli. Buna odaklanan bu soru seçeceğiniz ağaç türü üzerinden sizi daha yakından tanımayı amaçlıyor. Hangi ağacı seçerseniz seçin, kişilik özelliklerinizden yola çıkarak bu pozisyon için neden uygun olduğunuzu anlatmanın iyi bir fırsatını yakaladığınızda mutlaka değerlendirin.

“Meşe ağacı olurdum. Çünkü güçlü ve güvenilirim.”

Avcı Mısınız Yoksa Toplayıcı Mı?

is gorusmesi zor sorular

Bir antropolog mülakatında sorulmuş gibi görünse de, dünyaca ünlü teknoloji devlerinden Dell tarafından soruldu bu soru. Bir adayın güçlü ve zayıf yönleriyle ilgili eleştirel bir bakış açısına sahip olup olmadığını anlamayı amaçlamıştır.

Adayın cevabını belirli bir rolün spesifik nitelikleri üzerine yoğunlaştırmasının beklendiği bu soru, pozisyona özel cevaplanmalıdır. Örneğin, bir içerik üreticisi rolü için görüşme yapıyorsanız,  cevap “Ben bir toplayıcıyım” olmalı. Zaman içinde kritik SEO verilerinin ve iç görülerin toplanması ve uzun vadeli hedeflere uygun biçimde yeniden tasarlanmasını gerektiren bu pozisyon bir toplayıcı için biçilmiş kaftandır. Sonuç olarak, avcılar ve toplayıcılar iki çok farklı insan kategorisidir. Bu iki grubun güçlü ve zayıf yönleri onları farklı roller için ideal kılar. Bu soru, aday olduğunuz pozisyonun gerektirdiği güçlü yönleri taşıyıp taşımadığınızı anlamak açısından kritik bir öneme sahiptir.

Mülakatı atlatan çalışanların işe alım süreçlerinde birçok insan kaynakları yöneticisi insan kaynakları yazılım programlarından yardım almakta.

Idenfit İnsan Kaynakları Yazılımı; yeni başlayan çalışan süreçleride işe alım, oryantasyon, eğitimler, özlük bilgileri, performans ve daha birçok konuda kolaylıklar sağlamaktadır.

Son içerikler

spot_img